Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje povodom inicijative renoviranja rukometnog igrališta na Gradskom stadionu

Poznata nam je inicijativa viječnika Husić Muhameda o renoviranju rukometnog igrališta na Gradskom stadionu Luke u Visokom što apsolutno podržavamo  i viječniku zahvaljujemo. Prije eventualne realizacije inicijative dužni smo pojasniti neke činjenice oko vlasništva, odnosno prava raspolaganja rukometnim igralištem. Naime,  Rukometni klub  „Bosna -Veterani ” izražava mišljenje  da RUKOMETNO IGRALIŠTE,  može imati način renoviranja prilagođen  prije svega rukometnom sportu. To podrazumijeva   vrstu  podloge i kvalitet iste koji odgovara  ovom sportu  kao i  neohodnost  pokrivanja  spomenutog terena u skladu sa savremenim potrebama, kao jedne od faza ukupnog rješavanja ovog problema.

Rekonstrukcija igrališta ne može i ne smije biti plan budućih  projekata drugih sportova, ili drugih namjena  različitih od RUKOMETNIH iz razloga RUKOMETNE TRADICIJE, HISTORIJE  I RUKOMETNE BUDUĆNOSTI  u  Visokom,  te OSTVARENOG PRAVA KORIŠTENJA iz 1962. godine  i neriješenog vlasništva, a što je, nadamo, se u skladu sa inicijativom gosp. Husića.

Mi ćemo se zalagati da se rukomet vrati upravo na NAŠE  rukometno igralište, putem  adekvatnog renoviranja prilagođenog današnjim potrebama  ovog sporta uz davnašnju želju da se ono kroz faze   izgradi kao mala dvorana uz upravljanje od strane Rukometnog kluba „Bosna“, danas RK“Bosna-Prevent“.

Bez obzira na gore navedene razloge, obavještavamo nadležne da je Rukometni klub „Bosna“ Visoko  IZGRADIO  Rukometno igralište  SVOJIM SREDSTVIMA  i  to kroz nekoliko faza…

Odlukom Opštine Visoko 02-141/62 Rukometni klub „Bosna“  je 1962. godine dobio u vlasništvo i trajnu upotrebu   tadašnji neuređeni  dio  Gradskog stadiona  „7. april“ uz  dozvolu  da na tom mjestu izgradi rukometno igralište, što je i učinjeno u ljeto te godine  (Diplomski rad Rešada Sirće“ : Istorija rukometa u Visokom“).

Istina, iz nepoznatih razloga, vlasništvo se nije uknjižilo, ali se itekako realizovalo raspolaganje i korištenje, a trenutni status je  u fazi našeg pravnog proučavanja. Nakon ogromnih priprema u ljeto 1962.  uključujući nasipanje terena i drenažu,  uslijedilo je  asfaltiranja tečnim asfaltom – tada prigodnim za rukomet. Pošto se na tom igralištu igralo finale Kupa Jugoslavije 1965. g.  i Kvalifikacioni turnir za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije, a kasnije bezbroj takmičarskih sezona najjače evropske rukometne  lige tog vremena,  Klub je bio u obavezi  izgraditi i tribine (u prvoj fazi  sjeverni dio)  i zaštitne ograde. U kasnijim fazama dovršen je  ostatak tribina, podignuta ograda  sa reklamnim panoima, urađena infrastruktura i prilazi i napravljeno  osvjetljenje sa upravljanjem iz zgrade u vlasništvu Rukometnog kluba što je i danas aktuelno. Time je  Rukometno igralište postalo cjelina.

U međuvremenu, Klub je dobio  u vlasništvo još jedan dio Gradskog stadiona gdje je izgrađena  zgrada sa dvorištem i prilazi od glavnog ulaza s čime i danas  raspolaže uz  ostvarenu  uknjižbu   vlasništva.

Igralište je generalno renovirano 1975. g. od strane tadašnjeg Rukometnog kluba „Vitex“ i njegovog sponzora, TI “Vitex“ za potrebe Tekstilijade i budućih šampionata jugoslovenskih rukometnih takmičenja. Istina da smo mi nezadovoljni ponašanjem nekoliko posljednjih Upravnih odbora  Rukometnog kluba „Bosna“ u odnosu na status, zapuštenost  i nekorištenje igrališta i naše zgrade na Stadionu, što još više opravdava već drugu viječnićku  inicijativu rješavanja ovog problema. Za ovim postoji dugogodišnja potreba i preseljenje rukometa na ovo igralište u većem dijelu sezone, jer rukometn klubovi u Visokom  bez razloga moraju godišnje plaćati i do 55.000,00 KM za korištenje neshvatljivo skupih termina u KSC „Mladost“.

Poznata nam je informacija da prije nekoliko godina jedan od Upravnih odbora RK „Bosna ” Visoko nije uložio  50.000,00 KM u renoviranje igrališta dobijenih od Federalnog ministarstva, kao i aktuelno nenamjensko korištenje naše zgrade na Stadionu ;  ali to NE SMIJE  biti prepreka rješavanju ovog problema na dobrobit ukupnog sporta, a prije svega rukometnog.

Uz dužno poštovanje dobronamjernika  visočkog sporta, svima dajemo na znanje da nam je jedina želja da rukometni sport  dobije bolji status i uslove,  između kojih i budući  rukometni objekat u cilju vraćanja dobrih rezultata  u koje su ugrađeni  i naš trud i znanje.

Visoko, 20.3.2013.

Udruženje Rukometni  klub „Bosna –Veterani“  Visoko

 

 

Proudly powered by WordPress