Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sprema se oluja

sdp-logo-final-crveniPisali smo o tome i nagovještavali, već dugo se u Visokom po uzoru na SDA, SBiH, A-SDA i SBB najavljuje navodno Povjereništvo u OO SDP-a. Ovo je jedina stranka u Visokom pored BPS-a koja participira u OV Visoko i u kojoj u posljednje dvije godine nije uvedeno Povjereništvo kao dio političkog trenda u Visokom. Nije tajna da u SDP-u postoje razilaženja mišljenja i da se kao jedna od opcija spominjalo i Povjereništvo, objavljivali smo dokumente u kojima se otvoreno poziva na smjenu generacija, u svoju odbranu aktuelni saziv OO SDP-a ima reći da je za sve kriv Željko Komšić. Optužuju se lokalni medij po uzoru na SDA kada nema boljih argumenata i od te svoje gluposti ne vide stvarne razloge krize koja se uveliko uvukla u funkcionisanje socijaldemokratije u Visokom.

Ovim povodom prije osam dana u Visokom je boravila delegacije SDP-a iz Zenice, očekivala se Premijer liga političkog vrha kantona na čelu sa predsjednikom Mirsadom Mešićem i novim premijerom Munibom Husejnagićem. Međutim, na sastanak je ipak stigla druga postava na čelu sa Sretkom Radišićem, Senaidom Begićem i Marinom Mujkanović. Bilo kakav ozbiljan dogovor je izostao, osim pokušaja da se sačuva mir u kuć,i te Visokom poruči da može kandidirati nekoga za Ministarstvo za boračka pitanja u vladi ZDK, a nakon što su iz vlade istupila tri ministra SBB-a. Ta taktika kupovine mira i smirivanje nezaustavljivog bunta ministarskim mjestom očito nije uspjela, jer se naredni sastanak održao večeras. Da li kao redovan dio obilazaka KO SDP-a po općinama Kantona (prije šest dana isto se desilo u Kaknju) ili kao jasna poruka šta će se u budućnosti raditi nismo uspjeli saznati, jer lokalne socijaldemokrate sve rade u potpunoj tajnosti i ilegalnim metodama kao partizani 1943., sa visokim stepenom čuvanja stranačke tajne.

Ono što smo uspjeli saznati/vidjeti u Visokom je da su večeras zaista boravili predsjednik KO SDP-a Mirsad Mešić, potpredsjednik Senaid Begić i Marina Mujkanović. Drug Zlatko je napravio takav sistem funkcionisanja ove stranke da se opet na kraju on sve pita, pa ćemo tako sačekati i izvještaj predsjednika Mešića koji će uputiti prema Sarajevu, a onda valjda dočekati i konačnu odluku da li će i OO SDP-a Visoko uraditi isto što su uradile i ostale stranke, a to je uvesti Povjereništvo.

Ono što je od ranije poznato i o čemu smo dosta pisali jeste da OO SDP-a Visoko, nikad kao nakon ovih izbora nije imao manje vijećnika u OV Visoko. Čudno je zvučalo kada je vrh stranke iz Sarajeva dijelio funkcije nakon izbora iz 2010. godine i kada su se kao kadrovi SDP-a Visoko u nekim državnim firmama pojavili neki ljudi iz Visokog koji nikad nisu bili članovi ove stranke. OO SDP-a Visoko, prema našim računicama, već dvije godine nije održao sastanak Opštinskog odbora. Dešavalo se da na sjednice OV Visoko ne dolaze pojedini kadrovi SDP-a i tu u ključnim momentima usvajanja izvještaja rada javnih preduzeća i ustanova na čijim rukovodećim mjestima su upravo kadrovi SDP-a. Česta su međusobna optuživanja o tome kako pojedinci unutar stranke “šuruju” sa odabranim medijima i drugim strankama. Nije tajna da se Zenica maćehinski odnosi prema visočkoj socijaldemokratiji, što potvrđuju i posljednje kadrovske promjene nakon smjene premijera Fikreta Plevljaka, jer je Zenici očito najvažnije da su na budžetskom hljebu samo komunisti iz Zenice.

I na kraju opet se sve svodi na to da je za sve u Visokom kriv Željko Komšić, bivši potpredsjednik SDP-a BiH i čovjek koji je “razvalio” na prošlim izborima sa daleko najvećim brojem dobijenih glasova ispred Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića.

Šta će biti od ovih fakultativnih izleta članova KO SDP-a trebalo bi biti poznato uskoro, karte su u rukama predsjednika Mirsada Mešića i centrale SDP-a, ostaje da vidimo kako će ih podijeliti.

Proudly powered by WordPress