Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li se Munib Alibegović obezbjedio za vrijeme mandata načelnika ili je nakon “bijelog hljeba” ostao na ledu?

Munib Mrki AlibegovicOvih dana ističe zakonom utvrđeni rok od devet mjeseci za vrijeme kojeg bivši članovi izvršne vlasti imaju pravo na devet mjeseci takozvanog “bijelog hljeba”. Radi se o umanjenoj plati bez toplog obroka, a sve to aktualiziramo iz razloga statusa bivšeg načelnika Općine Muniba Alibegovića koji je na čelu Visokog bio punih osam godina, s tim da je u drugom mandatu osvojio preko 9.500 glasova što je apsolutni rekord otkako nam je demokratija došla u Visoko. Daljni status Muniba Alibegovića je interesantan iz razloga što se mnogo nagađalo, još u vrijeme dok je bio načelnik, o njegovim navodnim poslovnim potezima u kojima je pravio prostor za neke ljubitelje privatizacije društvenog sa ciljem pretvaranja u svoje privatno. I danas imamo takve pokušaje i to vide oni koji razumiju pravila igre, biznisa i pohlepe onih koji su u toj igri, a sve na štetu društvene zajednice i u korist pojedinca.

Najdirektnije Munibu Alibegoviću se spočitavalo da igra za sarajevski Unis Fagas, nasuprot interesa Općine, da firma Visokogas ostane u većinskom Općinskom vlasništvu (kad smo već kod Visokogasa, suprotno nekim kalkulacijama o tome kako se štima posao direktora ove firme podobnim i potrebnim za većinu u OV Visoko, mandat aktuelnog direktora je produžen za još dvije godine, nakon čega Hajrudin Handžić svakako ostvaruje pravo na penziju). Navodili su se i svakojaki primjeri namještanja tendera kao i potencijalne kontrausluge za učinjene ustupke iz domena lokalne vlasti. Šta će od svega biti visočka javnost saznat će najdalje za tri mjeseca koliko još bivši načelnik prema našim saznanjima ima pravo na određenu finansijsku stimulaciju ukoliko se prijavi na biro za zapošljavanje. Interesantno je da se ne spominje mogućnost vraćanja na stari posao u zgradi Općine, koliko nas sjećanje služi Alibegović je prije nego je postao načelnik radio u službi Opće uprave.

Podsjećamo, na prethodnim izborima Munib Alibegović se, kao čovjek koji je isključen iz stranke sa kojom je dva puta pobijedio na izborima, pojavio kao nezavisni kandidat i osvojio 3321 glas, što je bilo 16,68 % od ukupnog broja glasova i što mu je bilo dovoljno za treće mjesto iza Amre Babić (5914 – SDA) i Kemala Mušinbegovića (3397 – SBB). U ovom trenutku politički neaktivan i neko ko je doživio političku izdaju od strane Adnana Frljka jedinog kandidata sa njegove liste koji je ušao u OV Visoko i odmah zatim prešao u SDA još uvijek sa skupinom istomišljenika iste sudbine nada se nekoj svojoj pravdi i istini te povratku u stranku čiji je jedan od najstarijih članova. 

(Foto: Almin Tabak)

Proudly powered by WordPress