Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Trinaesta predstava Općinskog vijeća Visoko

glumacka maskaU subotu dana 28.12.2013. godine sa početkom u 10:00 sati u Velikoj sali Općine Visoko odigrana je 13., po redu predstava zvana Općinsko vijeće Visoko. Scenario i režiju za subotnju predstavu kao i za prethodnih 12 predstava Općinskog vijeća Visoko potpisuje uže rukovodstvo SDA.

Subotnja predstava imala je 21 čin, od kojih je 5., čin za sve građane Općine Visoko sigurno bio najznačajniji. U 5., činu pod nazivom Prijedlog budžeta za 2014., godinu raspravljalo se o jednom od najznačajnijih dokumenta koje usvaja Općinsko vijeće. Zadatak glavnih rola u 5., činu bio je odbiti sve amandmane sporednih glumaca bez obzira bili oni opravdani ili ne i na koncu usvojiti predloženi budžet. Budžet je trebalo usvojiti bez obzira na činjenicu što isti nije realan i što nema dodira sa stvarnošću. Bolji poznavaoci ekonomskih prilika kako u državi, tako i u našoj općini kažu da nas očekuje izuzetno teška 2014., godina u kojoj se može očekivati samo pad prihoda, a nikako povećenje, pa je stoga i sam budžet od skoro 12 miliona apsurdan, još ako tome dodamo izvršenja budžeta za 2013., godinu, pa ako hoćete i izvršenja iz prethodnih godina, zaista uviđamo da je usvojeni budžet prije svega neostvariv, a zatim je isti predizborne i političke naravi.

Međutim, navedeno nije smetalo glavnim glumcima te su predloženi budžet bez ikakvih zamjerki usvojili.

Svesrdnu pomoć prilikom realizacije i odigravanja 5 čina glavnim rolama pružili su i pojedini drugovi iz SDP koji su po ko zna koji put pokazali građanima da nisu dorasli zadatku pravih opozicionara i da se samo tako, da ne kažem lažno predstavljaju, a bogami su daleko od opozicije koja treba ovom gradu.

Ali ako me pamćenje dobro služi drugovi su i prijašnjih godina i sa prijašnjim načelnikom izuzetno dobro koketirali prije svega radi svojih ličnih interesa. Svojim ponašanjem u 5., činu 13., predstave ezdepeovci su ubili i posljednju nadu građanima da bi upravo oni mogli i trebali biti nosioci opozicije u Općinskom vijeću.

Pored ovog 5., čina interesantan je bio i čin 7., koji je nosio naziv Prijedlog rješenja o imenovanju člana i predsjednika Općinske izborne komisije Visoko. Zadatak glavnih rola u ovom činu je bio da potvrde predloženi prijedlog i imenuju člana, odnosno predsjednika Općinske izborne komisije. Pored stručnosti i iskustva novoizabrane predsjednice koje je neosporno, interesantna je i politička privrženost novoizabrane predsjednice reformatorskim snagama, što, iskreno se nadamo nije bilo od presudnog značaja za izbor na ovako jednu odgovornu i uz to apolitičnu funkciju.

Moram priznati da sam od naših pragmatičnih glumaca i nove snage kako sebe vole predstavljati pred narodom, a sve s ciljem transparentnosti i objektivnosti umjesto pitanja o bilbordima sa božićnim čestitkama koji svakako trebaju biti istaknuti javno i transparentno, očekivao i pitanje o trenutnim dešavanjima na vodoistražnim radovima na izvorištu „Vrutak“ te pitanja o potrošenim budžetskim ili bolje reći narodnim parama za ove namjene.

Ovo pitanje sam očekivao posebno zbog informacija koje kruže po visočkim kuloarima da su istraživanja na Vrutku promašaj, da su istraživanja okončana i da od obećane vode sa tog izvorišta za Gračanicu i druga naselja nema ništa, kao i špekulacija da su provedena istraživanja dovela do ugrožavanja vodosnadbijevanja građana koji se napajaju vodom sa ovog izvorišta.

Na okončanoj 13., predstavi usvojen je i Prijedlog programa rada Općinskog vijeća Visoko za 2014. godinu., za koji se ukratko može reći da predstavlja spisak lijepih i usput nerealnih želja teško ostvarivih, iako bi realno svako volio da se sve navedeno iz programa realizuje.

Do sljedeće predstave živi i zdravi bili.     

Proudly powered by WordPress