Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispak isplatio regres svojim uposlenicima

vispak by nusret smajovicBilo je to vrijeme kada su po voznom parku Vispaka zbog dugovanja plijenili službena vozila firme, vrijeme u kojem se radnicima dugovalo više od tri plate i vrijeme označeno kao početak kraja jedne garniture, ispostavit će se, nezrelih ljudi da se uhvate u koštac sa modernim rukovođenjem firme poput Vispaka. Bila je to 2010.godina kada je grupacija AS iz Jelaha nakon niza transakcija na Sarajevskoj berzi kupujući dionice Vispaka uglavnom u vlasništvu investicionih fondova postajala vlasnikom firme.

U protekle tri godine, Vispak je proširio proizvodni program, zapošljavao nove radnike, vratio izgubljena tržišta, isplatio zaostale plate, isplatio neplaćene poreze prethodnog menagmenta, obezbijedio penziju za one koji su je zaslužili radeći u Vispaku i na kraju nije kamionima odvezao Vispak u Tešanj kako se pričalo po visočkim minderima.

Ove godine radnici Vispaka su jedni od rijetkih kojima je isplaćen regres, ne uzimajući u obzir one koji rade u javnom sektoru i na grbači su poreznih obveznika. U teškom vremenu, kada se sve više firmi zatvara, kada svakodnevno na birou za zapošljavanje bilježimo nove nezaposlene, kada nosioci privrednih aktivnosti u Visokom razmišljaju o preseljenju svojih pogona, vijest o isplati regresa u Vispaku dobija prvorazredni značaj.

Malo je danas takvih privrednih subjekata u Visokom koji su u stanju da isplate regres, posebno ukoliko se zna da privatnici mogu da izbjegnu tu stavku rashoda u svojih prihodima. Stoga, ova vijest zaslužuje da ide pod kategoriju „Pozitivno Visoko“.

Proudly powered by WordPress