Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Postavljeno nekoliko mjernih instrumenata u Podzemni labirint Ravne

semir osmanagic 2014Tokom zimskog pripremnog perioda tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je postavio nekoliko mjernih instrumenata u Podzemni labirint Ravne. Riječ je o instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka. Na taj način će posjetioci i volonteri imati instantnu informaciju o vlazi i temperaturi, a stručnjaci Fondacije će moći pratiti da li dolazi do promjena u ovom prahistorijskom podzemnom kompleksu. Kao što su to dosadašnja praćenja pokazala temperatura je u podzemnim tunelima stalna tokom svih godišnjih doba i iznosi 12 stepeni Celzijusa. Vlažnost se kreće u rasponu 70-85% što su idealni uslovi za strukturnu stabilnost zidova i plafona tunelskog kompleksa.

Prostor ispred, ali i unutar Podzemnog labirinta Ravne, rapidno dobija novi izgled. Zimski period intenzivno se koristi za vizuelno unaprjeđenje, postavljanje signalizacije, novih postera i billboarda. Na taj način će se nova arheološka i turistička sezona dočekati spremno. Ispred ulaza su postavljeni novi billboardi koji, u skladu sa zakonom, informiraju javnost o arheološkim radovima koji su u toku, o investitoru i cilju radova, zakonskim saglasnostima, te o aktivnostima ZDK na unaprjeđenju turističke infrastrukture.

Unutar podzemnih tunela se dovršava proces zamjene stare signalizacije i postavljanja novih znakova i objašnjenja. Kao i do sada ne unose se metalni, plastični ili gumeni predmeti, već isključivo okviri od organskog (drvenog) materijala. Na taj način se ne remete blagotvorna elekromagnetna zračenja, a novi znakovi su ujedno i ekološki.
U toku su i radovi na odgovarajućem osvjetljavanju interesantnih lokacija u tunelima. Promjenjeno je i nekoliko starih šahtova za drenažu površinske vode. 

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress