Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom promocija rezultata istraživanja na izvorištu Vrutak, direktor JKP “Visočica” u Kladnju

jkp visocica strajkNije više nikakva tajna da na relaciji Općina Visoko i JKP “Visočica” Visoko ništa ne štima. Ostaje samo pitanje kako će se sve to i kada završiti, te kako će kompletna situacija utjecati na krajnje korisnike, odnosno one koji plaćaju komunalne usluge. Nakon što je Općina Visoko nedavno ambiciozno u hotelu Europa u Sarajevu promovisala rezultate istraživanja kapaciteta vode na izvorištu Vrutak pred potencijalnim investitorima, danas u Visokom Općina vrši promociju investicionog programa u oblasti komunalne infrastrukture i proširenja gradskog vodovodnog sistema. Interesantno i u jednom i u drugom slučaju nije se pojavio direktor JKP “Visočica” Visoko Ermin Dlakić. Koliko je nama poznato prvi puta nije ni pozvan, a danas je nekim drugim poslom u Kladnju. U međuvremenu na prošloj sjednici OV Visoko Dlakić je ponudio svoju ostavku nakon što mu prethodno nije bilo dozvoljeno da se obrati javnosti i vijećnicima. Dok traje sukob načelnice Babić i direktora Dlakića radnici JKP “Visočica” su u jednom navratu i mirno protestvovali simboličnim kruženjem raspoloživim voznim parkom kroz grad.

Trenutni managment “Visočice” se ne slaže sa proširenjem djelatnosti firme. Smatraju da predočena istraživanja nisu vjerodostojna, da ih nisu radili eminentni stručnjaci, da je izvještaj naručen, da od ranije postoje rezultati prirodnomatematičkog fakulteta suprotni u potpunosti i da su ovi nalazi naručeni od privatnih firmi te poručuju građanima da će Visoko uskoro imati redukcije vode. Također navode da Vahid Hećo predsjednik Komisije zadužene za provedbu “Reformi javnog sektora” nije kompetentan da priča o bilo čemu iz razloga što ni sam do 2001. godine nije plaćao komunalne usluge po pitanju vode, a i stranka čiji je predsjednik u ovom trenutku duguje oko 5.000 KM na ime računa za vodu. Uz sve to navode i projekt rekonstrukcije gradskih ulica kada se zbog privatnih interesa i polaganja kablova suprotno prijedlozima iz JKP “Visočica” gradu Visokom nanijela šteta u iznosu od 3 miliona KM.

Sa druge strane iz Općine Visoko tvrde da se vrši strašan pritisak na načelnicu i njen rad koji za cilj ima da kompletan grad kao i Gračanica, Poriječani, Banjer, Čekrekčije, Vratnica i ostala mjesta dobiju uredno snabdijevanje vodom. Novodi se sumnjivo poslovanje i proslijeđivanje tenderskih poslova. Vlast smatra da je Visoko godinama unazad u talačkoj poziciji lažnih izvještaja o kapacitetima izvorišta Vrutak sa ciljem zadržavanja postojećih pozicija unutar ovog javnog preduzeća.

Ermin Dlakić po važećem konkursu na osnovu kojeg je dobio novi četverogodišnji mandat trebao bi na poziciji direktora ostati do mjeseca septembra. Ovo je izborna godina, u “ratu” između osnivača i ovog javnog preduzeća Općini je u interesu da se što prije riješi aktuelnog direktora, dok sa druge strane Dlakić se nada da će ostati direktor do narednog konkursa i povoljnog izbornog rezultata stranaka koje nisu SDA. Do tada nama kao krajnjim korisnicima komunalnih usluga JKP”Visočica” Visoko ostaje da se nadamo da će odvoz smeća biti redovan, da neće biti redukcija i da će cijena usluge neće poskupiti. Mještani Gračanice, Poriječana, Vratnice, Prijekog, Banjera, Čekrekčija i ostalih dijelova općine koji nemaju uredno vodosnabdijevanje ostaje da se nadaju ispunjenju predizbornih obećanja u nadi da će uskoro njihov problem biti riješen.

 

Proudly powered by WordPress