Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Halim Zukić ponudio ostavku Izvršnom odboru SDA Visoko kao zalog za konačni obračun!

halim zukic1Prvo je indikativno bilo da na posljednjoj sjednici OV Visoko nije bilo predsjednika OO SDA Visoko Halima Zukića, koji je do tada aktivno na svoj specifičan način učestvovao u radu svake sjednice. A zatim se dva dana poslije u ponedjeljak desio Izvršni odbor stranke. Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih samom vrhu SDA u Visokom na ovom sastanku nakon žučne rasprave predsjednik Zukić je članovima odbora ponudio svoju ostavku kao zalog za konačni obračun. Kako nadalje saznajemo razlog ovakve odluke jesu protekla i najnovija dešavanja u političkom životu Visokog, posebno u javnom sektoru kao i u slučaju istraživanja privrednog kriminala, kojim povodom nakon pomenutog sastanka se oglasio i saopćenjem za javnost sam Zukić. Zatim ranije najavljena Skupština stranke nije održana u četvrtak (27.02.). Sve su to dijelovi mozaika koji ukazuju na to da se nešto ozbiljno dešava u ovoj stranci.

Navodno je Zukić od svojih stranačkih kolega nezadovoljan dosadašnjim dešavanjima zatražio bezuvjetno pomoć i saradnju u istraživanju neregularnosti poslovanja javnih preduzeća, a nije krio ni svoje nezadovoljstvo pasivnošću pojedinih članova u samom vrhu stranke. 

Interesantan je ovaj zaokret u političkom djelovanju OO SDA Visoko nakon kojeg ostaje pitanje da li će aktuelni predsjednik moći iznijeti sve ono što je naumio uz „saradnike“ kakve ima u ovom trenutku i koji su mu „lojalni“ onoliko koliko imaju ličnog interesa, odnosno koliko su motivisani da politički djeluju u SDA kroz raznorazne privredne poticaje sa viših instanci vlasti, a koji se ostvaruju kroz politiku. 

Upravo smo jučer objavili jednu kolumnu sa navedenim argumentima koji jasno oslikavaju današnju zbilju u SDA o kojoj se javno šuti iz raznih interesa. Naravno, nije tajna da kao i svugdje drugo postoje i oni sa političkim ambicijama koji koriste ovakve situacije i već se vide na mjestu nekog budućeg predsjednika stranke, a sasvim je jasno da u SDA ima i onih kojima su puni džepovi oraha pa se „opravdano“ drže po strani.

Zbunjujuće je u javnosti izgledala i slika druženja iz interesa visočkih „privrednika“ svih političkih partija naviknutih na poticaje kao izvor poslovanja, a kako saznajemo na pomenutom Izvršnom odboru predsjednik Zukić otvoreno je kritikovao i rad Općinskih službi te nije krio nezadovoljstvo učinkom istih.

Kako tvrdi naš izvor, prije nego je Zukić napustio sastanak, a i u kuloarskim razgovorima nakon njega, jasno je bilo vidljivo da postoji razlika između onih koji su odmah dali punu i otvorenu podršku aktuelnom predsjedniku, ali i da je bilo onih koji su u eventualnoj budućoj ostavci Zukića vidjeli šansu za političkim napredovanjem.

Visoko.co.ba u proteklih godinu dana objavio je bezbroj tekstova upravo o onima koji su unutar SDA zapravo najveći kočničari svega naprednog u Visokom i koji iz pohlepe vlastitih interesa guše cijelu zajednicu, a kriju se iza slabašne opozicije i jedinog nezavisnog medija. Da li potez Zukića ukazuje da u unutrašnjim redovima pobjednika prošlih lokalnih izbora postoje oni koji prave smetnje u zacrtanim ciljevima ili ovaj gest zapravo znači početak jedne šire akcije konačnog obračuna sa svima počev sa pojedincima u vlastitim redovima.

To ćemo svakako uskoro saznati.

Proudly powered by WordPress