Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Kad je neko glup, proizvodi jednak socijalni efekat kao i kad je mrtav – On ništa ne primjećuje, samo drugi pate oko njega”

jasho by tabak1Slušam Goribor i novi singl “Dugo nisam bio tu”, a vrtim u glavi film sa subotnje jutarnje kafe “Kod Oruča” na kojoj mi Makica, moj drug iz srednje škole, a kasnije i iz rova broj devet na Kralupskom ratištu, priča o tome kako je Visoko u totalnom kurcu i kako se ostvaruju i najcrnje prognoze najgorih lokalnih pesimista. Naime, Makica danas radi kao konobar u pomenutom objektu, a slika koju gleda iz dana u dan svodi se na to da nakon pijace ponedjeljkom do narednog petka na glavnoj čaršijskoj ulica “nema živa roba”. Naravno sve se to osjeti i na dnevnim pazarima. Uz to dobijam i informaciju kako se već obistinjuje pisanje Visoko.co.ba od prije dva mjeseca kako se smanjuje obim proizvodnje u Preventu i kako slijede nova otpuštanja, a dijelovi proizvodnje iz Goruše se sele u Topuzovo Polje.

Uništili su i upropastili Visoko! Lokalni, samodopadni, politički nedorasli i nesposobni budžetski paraziti okupljeni oko svih političkih stranaka čiji obraz ne vrijedi ni pišljivog boba, a moral im je jeftiniji od kesice košpica kod Seje, konačno su sveli u ravan Visoko sa nesagledivim posljedicama sa kojima ćemo se susresti uskoro. Baš brišem neke foldere iz kompjutera i naletim na zvanični poziv, tako ambiciozno najavljivan 2012.godine o tzv. “Oktobarskom Ekonomskom Forumu” čiji je predsjednik organizacionog odbora tada na sva zvona najavljivani svjetski i evropski brend Amra Babić. Bio je taj forum u još neotvorenom S-Centru gdje je Visoko ugostilo nekakve prodavače donera i ajrana i švercere sa Taksima i Kapali Čaršije od kojih Visoko nije imalo ama baš nikakve koristi, izuzev nekoliko ekskurzija lokalnih pubertetlija u jeseni života koji su putovali u Tursku, tek toliko da im guzica vidi puta, a da zauzvrat budu stabilne ruke ZA u zakonodavnoj vlasti. Jedino što se u ove dvije godine ekonomski desilo od tog OEF-a jeste vlasnik prostora u kojem je održan, a koji je nakon toga počeo da se bavi svim mogućim i nemogućim djelatnostima od autopraonice do otvaranja različitih fabrika, izgradnje hotela, uz postojeće farme i mesne proizvode kao i ljubav prema kupovini beskonačnih šuma i livada. Samo još nije otvorio stomatološku ordinaciju, što ne znači da neće.

Na lokalnoj poliičkoj sceni nikad veći cirkus. Svojom infantilnom politikom potkusurivanja, manipulacijama, lažima, obmanama OO SDA Visoko napravio je ambijent najgore vlasti ikad u Visokom. Gotovo da nema vijećnika koji se nije prokurvao za ove dvije godine, prelazio iz jedne opcije u drugu, da ne kažem iz jedne stranke u drugu (a ima i takvih). Ne postoji vijećnik koji nije išao na “hodočašće” u “Prokletu avliju” da ljubi ruku Velikom vođi i kome nešto nije nuđeno za protuuslugu. Naravno, sve što se nudi, sve je laž, virtualno, i sve je na odgodu. Jedini koji je materijalizirao svoje ustupanje vijećničkog mandata je onaj Hindija iz SDA koji je zauzvrat još na početku dobio radno mjesto u Pošti, ali zato pognute glave hoda kroz B.Mahalu jer je slagao one koji su glasali za njega.

U izvršnoj vlasti još veći jad i bijeda, ali je zato plata redovna. Vladavina žena i njihovih sujeta, ograničenost njihovih sposobnosti, bez obzira na sve ove pokrete za prava žena, doveli su nas tu gdje jesmo, u Tamni vilajet. Visoko je dokaz da to ne funkcioniše, jedna je Angela Merkel, ali je ona Njemica i ove lokalne, po vlastitom ubjeđenju političarke, ne bi mogle biti ni kućne pomoćnice pomenute gospođe. Uz sve to ženska sujta i ego ne znaju sakriti osvetoljubivost koja je opšteprisutna pojava u zgradi Općine, a na pimjeru vijećnice Delile Novokmet-Halilović dokazan je i učestali mobing. Kakva je to Općina u kojoj se pita Dinka Omanović!? U kojoj se neki do jučer “ugledni” ljudi ulizuju takvoj osobi da bi sačuvali pozicije u javnim ustanovama i preduzećima? Dinka Omanović je nepotrebna i ničim izazvana politička pojava koja u normalnim okolnostima može raditi na kopir aparatu i koja samo u Visokom može biti neuzubilah šef kabineta načelnice Općine. Ona će završiti svoj politički put kako ga je i započela, u nekom područnom matičnom uredu u Moštru ili Gračanici, baš kao i brat bivšeg načelnika koji se slično ponašao u mandatu brata kao načelnika.

Bruka i sramota je na šta danas liči Općina Visoko, ko sve tamo radi, kako i na koji način je zaposlen. Apsolutni nepotizam, isto tako netransparentnost, licemjerje i bezobrazluk, a kompletna politika je svedena na doktrinu “Da guzica vidi puta”. Tim povodom uskoro će se putovati i u Kuvajt. Da ima ozbiljne i moralne opozicije, neko bi preračunao koliko je to načelnica odsustvovala s posla, da li je za to vrijeme primala platu, koliki su joj bili troškovi putovanja naplaćeni iz javnog proračuna i šta je Visoko dobilo zauzvrat? Međutim, opozicija u Visokom se bavi glupostima i tako omađijani iluzijama prvog čovjeka OO SDA oni se kao ovce svrstavaju i prebrojavaju ko je za Njega, a ko za Nju. Pri tome ne znajući da su oni jedno te isto, i da su jedno drugom uzročno posljedična reakcija. I što je najbitnije, zajedno glavni krivci zašto je Visoko s početka teksta takvo kakvo jeste danas!

“Kad je neko glup, proizvodi jednak socijalni efekt kao i kad je mrtav. On ništa ne primjećuje, samo drugi pate oko njega.” (Zoran Radmilović)

Proudly powered by WordPress