Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

NATO komandant general Petty u posjeti piramidama

gen peti1Komandant NATO štaba u Bosni i Hercegovini, američki general Christopher J. Petty posjetio je Bosansku dolinu piramida 14. novembra 2014. U njegovoj pratnji bilo je 20 saradnika iz NATO štaba koji dolaze iz SAD, Mađarske, Turske, BiH, Italije i drugih zemalja.

Brigadni general Petty je preuzeo dužnost komandanta NATO-a koncem juna 2014. Ovo je njegova prva posjeta bosanskim piramidama. Njegov prethodnik, američki general Merle D. Hurt posjetio je piramide u Visokom tri puta.

Domaćin visokim vojnim dužnosnicima bio je direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i voditelj projekta istraživanja dr. Semir Osmanagić. Tokom četverosatnog obilaska, gosti su imali prilike vidjeti tri lokacije: Belvedere, prahistorijski Podzemni labirint Ravne i betonske blokove na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca.

Tokom obilaska gosti su imali čitav niz pitanja izražavajuci veliki interes za aktivnosti Fondacije.

Nakon posjete svim lokacijama general Petty je uručio zlatnik NATO štaba dr. Osmanagiću. Pri tome mu se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i stručnom vođenju riječima:

“Imali smo priliku da nam domaćin bude najbolja najbolja moguća osoba – dr. Osmanagić. Nakon obilaska svih lokacija u prilici smo da razmislimo o ovim provokativnim činjenicama i tezama. Siguran sam da ćemo itekako imati priliku da o ovome diskutujemo kada se vratimo u Štab. Ujedno poručujemo da ćemo se uskoro vratiti u novu posjetu.”

Proudly powered by WordPress