Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

17 tona opasnog Preventovog otpada nakon mjesec dana ponovo u Visokom!?

preventov otpadPrema izjavama očevidaca, sporni Preventov otpad iz Republike Srpske nakon što nije deponovan u Tuzlanskom kantonu polako, ali sigurno se vraća u Visoko. Uskoro ovim povodom očekujemo i fotografije na kojima se jasno vidi da je otpad ponovo u Visokom i to nadomak ulazu u grad. Podsjećamo, sedamnaest tona hemijski tretiranog otpada životinjskog porijekla, koji je bio deponiran na lokalitetu Borije u Istočnom Starom Gradu utovaren je u kamione i otišao na navodnu deponiju u TK. Sve se to dešavalo još 30.oktobra, a gdje je otpad bio od tada nije poznato.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd izvršio je analizu sedam uzoraka otpada s tri deponije. Rezultati analize govore da otpad na deponijama u Palama nije opasan, dok je uklonjeni otpad iz Istočnog Starog Grada sadržavao veću razinu kroma od dozvoljenog.

Kako trenutno stvari stoje otpad se vraća u Visoko, Prevent naravno nema ništa s tim jer je uredno platio dobavljaču uslugu, a u konačnici ispaštaju oni kojih je sve više u Zenici i Sarajevu na kemoterapijama.

Inače je interesantna ova priča oko otpada u Visokom, posebno ako znamo da slovimo za sredinu koja se uveliko bavi preradom mesa. Regionalna deponija Mošćanica ne prima takav otpad, u Očaze mještani ne daju, a svi znamo da postoje velike klaonice koje proizvode ogromne količine i takvog otpada kojeg se proizvođaći mesa rješavaju na razne načine, od ilegalnih metoda, do odlaganja na vlastitim imanjima što kasnije trajno oštećuje vodovode tih područja, a što opet u konačnici vodi do šaltera u bolnicama u Zenici i Sarajevu.

Proudly powered by WordPress