Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

80.000KM za NVO treba preusmjeriti u poticajna sredstva za oporavak visočke poljoprivrede u 2015.

elvedin sabanovic decembar 2014Općinsko vijeće Visoko je na 22.sjednici, održanoj 22.11.2014.godine usvojilo Nacrt budžeta općine Visoko za 2015.godinu, kao i Nacrt odluke o izvršenju budžeta za 2015.godinu,a po usvojenim Nacrtima je otvorena javna rasprava o ovom Nacrtu. Interesantno je da Transfer za omladinske, obrazovne i istraživačke aktivnosti koji je u budžetu za 2014. g. iznosio 85.000 KM a iz istog je za prvu polovinu ove godine utrošeno oko 21.000 KM, u nacrtu budžeta za sljedeću godinu iznosi 0 KM. Ovdje se otvara dvojako pitanje: jednako zanimljivo bi bilo saznati koje su to obrazovne istraživačke aktivnosti u ovoj godini koja još teče dobile finansijsku podršku od strane Službe za društvene djelatnosti za koju sam u skorije vrijeme već objelodanio kako se postavlja iznad zakona i pravnog poretka ove države u dobro poznatom slučaju po Javnom pozivu od 22.02.2013. godine i Prijedloga Komisije za raspodjelu sredstava udruženjima i fondacijama, i o tome se može naći na stranici ove agencije; i koji su konkrektni benefiti za ovu lokalnu zajednicu u korelaciji sa ostvarenim rezultatima tih obrazovnih istraživačkih aktivnosti?

Istovremeno, Služba za društvene djelatnosti u nacrtu budžeta za sljedeću godinu planira 15.000 KM nenamjenskih sredstava za vannastavne aktivnosti pa ih evo 6 mjeseci ranije pozivam da podrže obrazovni događaj “misliPozitivno2015“ u kojem su se učenici naših srednjih škola u prethodne dvije godine kroz “misliPozitivno2013“ i “misliPozitivno2014“ i vannastavne aktivnosti međusobno natjecali na općinskim takmičenjima iz oblasti Ekologije i zaštite okoliša. Ova manifestacija dosada je imala podršku od Preventa i od Brovisa, ali ne i od Općine. Vrijeme sricanja deklarativnih pokušaja podrške je iza nas, i mi više ne želimo živjeti to vrijeme, kao ni vrijeme u kojem se i mladi ljudi od strane ovakve općinske politike dijele na podobne i sposobne. Međutim, ono o čemu se stavlja u drugi plan i premalo vodi diskusija ako pogledamo nacrt budžeta za 2015. g.

Službe za lokalni razvoj koja za poticajna sredstva za poljoprivredu izdvaja samo minornih 50.000 KM, a istovremeno se za naknade vijećnicima planira izdvojiti 92.000 KM plus dodatnih 20.000 KM za klubove vijećnika, i s druge strane Služba za društvene djelatnosti koja namjerava izdvojiti 80.000 KM nenamjenskih sredstava za NVO to je ukupno oko dodatnih 200.000 KM za poljoprivredni razvoj. Područje naše općine, visočko, moštransko i dobrinjsko polje kao prostori intezivne poljoprivredne proizvodnje trebaju ovakav vid podrške, a ne samo deklarativnu koju smo mnogo puta do sada vidjeli.

Proudly powered by WordPress