Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dvadesetreća predstava Općinskog vijeća Visoko

politika pozoriste1U subotu dana 27.12.2014. godine sa početkom u 10:00 sati u Velikoj sali Općine Visoko odigrana je 23., po redu predstava zvana Općinsko vijeće Visoko. Predstava je zbog svoje obimnosti odigrana u dva dijela. Prvi dio odigrana je u subotu, a drugi dio u ponedjeljak.

Scenario i režiju, kao i za prethodne 22 predstave Općinskog vijeća Visoko potpisuje rukovodstvo SDA, koje je ovog puta radilo podijeljeno u dva odvojena tabora, ali sa istim ciljevima, tj., nastaviti sa započetim „reformskim“ procesima, koji su u „interesu“ građana i lokalne zajednice u cjelini, i koje ne smije ništa omesti i zaustaviti.

Predstava imala je 24 čina, od kojih je svaki na svoj način značajan za građane Općine Visoko. Ipak, neki su bili interesantniji i značajniji. Pa se tako u 1., činu raspravljalo o Prijedlogu budžeta za 2015., godinu kao jednom od najznačajnijih dokumenata koje usvaja Općinsko vijeće. Zadatak glavnih rola u ovom činu bio je odbiti sve amandmane sporednih glumaca bez obzira bili oni opravdani ili ne, i na koncu usvojiti predloženi budžet. Budžet je trebalo usvojiti bez obzira na činjenicu što isti nije realan i što nema dodira sa stvarnošću. Bolji poznavaoci ekonomskih prilika kako u državi, tako i u našoj općini kažu da nas očekuje izuzetno teška 2015. godina u kojoj se može očekivati samo pad prihoda, a nikako povećanje, pa je stoga i sam budžet od skoro 14 miliona apsurdan. Međutim, navedeno nije smetalo glavnim glumcima i njihovim režiserima, te su predloženi budžet i usvojili.

Svesrdnu pomoć prilikom realizacije i odigravanja 1 čina pružili su i pojedini opozicionari koji su po ko zna koji put pokazali građanima da nisu dorasli zadatku pravih opozicionara i da se samo tako, da ne kažem lažno predstavljaju, a Boga mi su daleko od opozicije koja treba ovom gradu.

Ali ako me pamćenje dobro služi drugovi opozicionari su i prijašnjih godina i sa prijašnjim načelnikom izuzetno dobro koketirali prije svega  radi svojih ličnih interesa. Svojim ponašanjem u 1., činu 23., predstave napominjem pojedini opozicionari su ubili i posljednju nadu građanima da bi upravo oni mogli i trebali biti nosioci opozicije u Općinskom vijeću Visoko.

Pored navedenog čina interesantan je bio i čin., koji je nosio naziv „Nacrt Odluke o usvajanju Prostornog plana Općine Visoko za period 2002-2020. godina“, o kojoj će  biti interesantno pratiti tok same javne rasprave.

Ono po čemu će građani znati da je održana 23. sjednica Općinskog vijeća je usvojena Odluka o upravljanju, održavanju i naplati parking prostora i javnih garaža u Visokom.

Naime, krajnji rezultat ove odluke  građani će osjetiti naravno po džepu.

Reformatori su prilikom izglasavanja navedene odluke kobne po džep građana imali podršku „nezavisnih vijećnika“ i podršku dvojca iz Titanika zvanog SBiH, od kojih je jedan napustio kormilo prije totalnog potonuća. A kako nezvanično saznajemo ova odluka je ključ za spašavanje JKP “Gradska groblja” Visoko. 

Moram priznati da sam od naših pragmatičnih glumaca i nove snage kako sebe vole predstavljati pred narodom, očekivao dosta više. Očekivao sam investicije i sa Istoka i Zapada koje će spašavati našu oronulu privredu. Umjesto toga reformatori su odlučili da je ovaj napaćeni i izbezumljeni narod ipak najbolji investitor i da je od njega najlakše izmuždžiti pare za spas „naših“ preduzeća.

Uzgred treba napomenuti i da je na okončanoj 23., predstavi usvojen i Prijedlog programa rada Općinskog vijeća Visoko za 2014. godinu., za koji se ukratko može reći da predstavlja spisak lijepih i usput nerealnih želja teško ostvarivih, iako bi realno svako volio da se sve navedeno iz programa realizuje, a ono što se sigurno neće realizovati jeste famozna odluka o izradi urbanističkog projekta centar u Visokom, jer je ista zahvaljujući jedinstvenom stavu podijeljene opozicije izbačena iz Prijedloga programa rada Općinskog vijeća Visoko za 2015. godinu.

Mnogi su skloni tvrdnji da je neusvajanje ove odluke na prethodnim sjednicama Općinskog vijeća Visoko, glavni razlog pucanja reformatorskog jedinstva. Dok se reformatori i njihove sluge bave samim sobom i svojim ličnim aspiracijama i interesima, građani Visokog nastavljaju svoj put u sve veće beznađe.

Do sljedeće predstave živi i zdravi bili.     

G.L/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress