Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li je problem Ćamilova peć ili Nijaz Šahinović?

camilova pekara 17Vjerovatno ne postoji osoba u Visokom koja se u bližoj ili daljoj prošlosti zamjerila onima koji su danas vlast i po vlastitom ubjeđenju političari, a da im se isti nisu na bilo koji način osvetili od 2012.godine do danas. U tom ozračju treba potražiti i pozadinu priče o pekari na Kraljevcu. Osvjetlili smo sve formalno pravne mogućnosti eventualnog kamena spoticanja, putem društvenih mreža i mnogobrojna familija i prijatelji su iznijeli svoje tzv. “međaške” potencijalne uzroke maltretiranja vlasnika pekare. Međutim, postoji još jedna opcija potencijalnog uzroka novonastale situacije, a ona je upravo vezana za uvodnu rečenicu i praksu političke osvete koja se vrši na svima onima koji su krivo pogledali ove koji se danas zovu vlast od Malog odmora u osnovnoj školi, pa sve do unutarstranačkih sukoba mišljenja.

Ako vratimo malo film nazad, ne tako daleko, recimo u 2008. godinu, sjetit ćemo se da se tada legalnim putem birao novi predsjednik OO SDA Visoko. Ubjedljivom većinom glasova izabran je Ahmet Kurspahić. Oni koji ozbiljnije prate politiku dobro znaju i ko mu je bio protukandidat ili bolje rečeno protukandidatkinja. Nijaz Šahinović, u priči o “Ćamilovoj pekari” je jedan od današnjih vlasnika pekare. Nijaz Šahinović je od 2008. godine do lokalnih izbora 2012. godine ostao vjeran demokratski izabranom predsjedniku OO SDA Visoko, samim tim poštovao je i legitimitet SDA načelnika općine tog vremena Muniba Alibegovića. Dolaskom samozvanih “reformatora Visokog” svi koji nisu bili za njih i koji nisu mislili kao oni, po automatizmu i subjektivnom mišljenju “reformatora” su svrstavani/škartirani u one koji su protiv njih.

Nijaz Šahinović je bio i predsjedavajući OV Visoko, u jednom trenutku i vrlo ozbiljan konkurent za kandidata na listi za SDA načelnika općine. U toj vještačkoj ljubavi OO SDA Visoko predeverao je Opće izbore 2010. godine, na kojima su prošli loše, a što je odmah reformatorima poslužilo da “pometu” sve neistomišljenike i one koji i u najmanjem mogućem procentu imaju neko svoje “Ja”. Na raznorazne načine iz stranke su istisnuti i Nijaz Šahinović i Ahmet Kurspahić i Munib Alibegović, Suad Agić, Mehemed Zukić i mnogi drugi koji nisu prihvatali Sjevernokorejski model demokratije.

Kasnije su Munib Alibegović i Nijaz Šahinović formirali “Listu za Visoko”, sa Alibegovićem kao kandidatom za načelnika, a Šahinovićem kao kandidatom za OV Visoko. Nisu prošli ni jedan niti drugi, dobili su samo jedno mjesto u Vijeću kao politički subjekt, a i to jedno mjesto im je kasnije kupila SDA. U međuvremenu nova “reformatorska” SDA Visoko se potrudila na sve moguće načine da diskreditira Nijaza Šahinovića pa čak i javno putem svih medija u Visokom zbog načina na koji je navodno želio sina zaposliti u Sportskom savezu Visoko, da bi čim su došli na vlast upravo tom metodom kojom nije zaposlen Šahinovićev sin, baš oni zaposlili i na budžet uvalili dvadesetak ljudi koji su na razne načine od rodbinskih do poslušničkih vezani za OO SDA Visoko.

Tako da je jedan od razloga “problema” Ćamilove pekare vjerovatno i Nijazova “neposlušnost” spram onih koji nikako da shvate da je trenutno njihov prostor, ali je vrijeme na strani onog boljeg Visokog!

Proudly powered by WordPress