Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvo mjesto osvojio velemajstor Emir Dizdarević

sah brezaU organizaciji šahovskog kluba „Preporod„ u Brezi je održan petnaesti tradicionalni, memorjalni turnir u šahu „Meho Rahmanović-Mex“, u znak sjećanja na poznatog brezanskog, ali i bih šahistu, koji je nastupao za dosta naših klubova. I ove godine turnir je izazvao veliko zanimanje šahista, nastupilo je preko osamdeset takmičara, a koji su, unatoć snježnom nevremenu, došli iz brojnih bih klubova i gradova: Sarajevo, Zenica, Zavidovići, Fojnica, Istočno Sarajevo, Goražde, Bugojno, Konjic,Vareš, Visoko, Breza…

Igralo se je po Švicarskom sistemu, devet kola, uz tempo igre od po 15 minuta po igraču. Poslije izuzetno zanimljivih i neizvjesnih partija, laskavu titulu  osvajača turnira ponio je velemajstor Emir Dizdarević (Sarajevo) koji je sakupio 8 poena, drugi je bio Mirza Mehmedović (Sarajevo) sa  7,5, treći Senad Kamberović (Sarajevo) 7,5, četvrti Samir Spaho (Breza) sa 7, peti Srđan Zlobec (Vareš) sa 7 osvojenih poena. Najbolji domaći šahista bio je  Ragib Velić koji je osvojio  6 poena, najbolji omladinac je Rijad Burović „Alpong“ Sarajevo sa osvojenih 5,5 poena, dok je najbolja omladinka  Vildana Beširević , ŠK „Preporod“ Breza, sa  3 osvojena poena. Svi ovi  takmičari dobili su novčane nagrade, a koje je obezbijedio organizator turnira ŠK „Preporod“ Breza.

Donacija za bolesnog kolegu

Posebno treba istaći vrijednu gestu brojnih učesnika ovog turnira koji su uplatili novčana sredstva za liječenje kolege-šahiste Samira Hajdarevića, koji  je teško bolestan, a što je potez za pohvalu i čestitke. Opravdalo se šahovsko pravilo GENS UNA SUMUS.

Rešad Mamela/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress