Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki “Bakirovci” dolaze na svoje, samo što ne znamo šta će biti sa ovim drugim?

sda visoko gradsko kino bakir erdoganPotpuno licemjerstvo i foliranje je visočko ulizivanje Bakiru Izetbegoviću nakon Općih izbora u BiH ili još preciznije nakon smrti Sulejmana Tihića. Brzo prestruktuiranje snaga je uslijedilo na svim poljima, pa čak u prilog tome je i isforsiran sukob unutar OO SDA Visoko, a sve sa ciljem slanja slike u Sarajevo o tobože nekakvoj struji odanih Bakiru koji su eto ko biva u nemilosti zaostavštine Tihićeve ere. Naravno, teško da je Bakir Izetbegović toliko naivan da im povjeruje u njihove infantilne i jeftine pokušaje spašavanja vlastitih guzica i fotelja kada dobro svi znamo, a oni još i najbolje, kako su zapravo i došli u poziciju preuzimanja stranke u Visokom. Teško da mahanje zastavicama turskim i bosanskim u Gradskom kinu i ulizivačko smješkanje Bakirovoj supruzi za vrijeme izbora u Turskoj može značajno zamazati oči onome što i Bakir i njegova supruga pamte iz Zetre 2008. godine.

Naime, stvarni “Bakirovci” i oni koji su na prošlom Kongresu SDA BiH glasali za Bakira Izetbegovića ili se kasnije pohvalno izražavali o njemu, bili su predmetom političkog čišćenja i političke osvete u Visokom. Tako su redom iz stranke izbacivani od Ahmeta Kurspahića (tadašnjeg predsjednika), preko načelnika Alibegovića, pa do onih koji su sami napustili stranku (Suad Agić, Mehemed Zukić) ili onih koji su politički mudro sačekali razvoj situacije (Aziz Brotlija).

Bliži se Kongres stranke ponovo, opet se treba znati na vrijeme prestrojiti i izabrati pravu stranu. Loša politička procjena znači i politička smrt, a to onda znači i gubitak svakako nepravedno stečenih privilegija ostvarenih na lojalnosti Tihiću i ulizicama oko njega od kojih se većina već “prešaltala” uz Izetbegovića procjenjujući da je jači od struje Adila Osmanovića koji se za sada jedini spominje kao potencijalni protukandidat.

U svemu tome apsolutnu političku mudrost i snalažljivost pokazao je neuništivi Aziz Brotlija, čovjek sa najdužim stažom predsjednika u OO SDA (bio je na funkciji predsjednika OO SDA Visoko čak duže nego je i sam Alija Izetbegović bio predsjednik SDA BiH), čovjek koji je srušio i razbio predrasude o unutarstranačkoj podjeli na selo i grad, koja i jeste proizvod te stranke u Visokom, i čovjek koji je početkom 2000-te stranku reformisao i stavio je pod uticaj onih koji i jesu izborna većina u Visokom. U međuvremenu je obnašao dvije ministarske funkcije u vladama ZDK, bio je ministar za boračka pitanja i ministar MUP-a. Lojalan nekrunisanom SDA kralju ZDK, poznatijem kao Mirsad Zaimović. Dolaskom Tihićevaca na čelo visočke SDA 2010.godine bio je na nišanu i kao takav često negativno spominjan, tobejarabi, neko ko je visočke delegate 2008.godine pred polazak u Zetru navraćao da glasaju za Bakira Izetbegovića suprotno volji, tada malobrojnih pristalica politike umjerenog centra koju je zagovarao Sulejman Tihić.

Stvari će se u narednih pet godina razvijati kako su se već i odigrale. Tihićevci će dolaskom na vlast u Visokom osvetiti se svima ko im se u privatnom životu zamjerio u zadnjih 30 godina, a osobito političkim neistomišljenicima. Napravit će od Visokog to što su napravili, od svakog pojedinca koji im se približio napravili su uhodu, pa se tako više u Visokom ne zna ko koga prati, šmeka, uhodi ni zašto to radi, zapravo njihova kompletna politika je zasnovana na tom komunističkom zastrašivanju što je samo ubrzalo propast nekada uspješnog grada. Tim povodom i statistika nepobitno ukazuje da nikad gore nije bilo po svim osnovama. Nakon smrti Sulejmana Tihića da bi ostali na stečenim pozicijama pokušavaju se što brže i bezbolnije prisloniti uz Izetbegovića i njemu lojalne još iz vremena kada to i nije bilo poželjno. Tim povodom i Aziz Brotlija je brzo kooptiran ponovo u Izvršni odbor SDA Visoko. Za nerad, nepotizam i nesposobnost u radu po starom dobrom običaju optužen je jedan medij koji samo “petlja i laže”, a njegov vlasnik pretjeruje, iako ga nikad nisu demantovali niti u jednom od izrečenih stavova, i sve to valjda misleći da je kompletno glasačko tijelo glupo i da svi pravi “Bakirovci” pate od kolektivne amnezije.

Svakako da jeftina priča i politički dilentatizam u koji su vjerovali samo oni koji su i bili u stranci nadajući se da će biti među onih 16 uposlenih u Općini nakon lokalnih izbora nisu i ne mogu proći među ozbiljnim političarima kojih u SDA ima. Tako da priča o mađioničaru koji vadi zečeve iz šešira i skupini njegovih cirkusanata okupljnih pod cirkuskom šatrom razapetom od Dobrinja do Kralupa, prvodi se kraju. Dosta nam je bilo majmuna koji su se zadovoljavali truhlim bananama, svakojakih klovnova sa lošim šalama i pošalicama, patuljaka dezorijentisanih od silnog poltronskog uvlačenja tamo gdje insanima prirodno nije mjesto i posebno lažnih krotitelja lavova koji od samoljublja i egocentrizma nisu u ogledalu mogli spoznati da su oni tek neka politička nježna gej varijanta ljubitelja kućnih mačaka.

U takvom političkom lokalnom ambijentu iz Zenice dolazi informacija da je međustranački dogovor SDA, DF i HDZ dao matematiku po kojoj SDA dobija mjesto premijera i 5 ministarstava, DF-u bi pripala 3 ministarska mjesta, dok bi HDZ dobio dva ministarstva. Malo je zapelo oko toga ko će dobiti koje ministarstvo, ali je sasvim izvjesno da bi Visoko što se tiče SDA trebalo da dobije jedno ministarsko mjesto. I naravno struja odana ideji umjerenog centra koja je na vlasti u Visokom, očekuje i nada se kako će oni pravo imati pravo predlaganja i kandidovanja nekoga za mjesto koje je Visoko dobilo. Dok sa druge strane saznajemo kako će to mjesto biti ponuđeno upravo Azizu Brotliji, dokazanom prijatelju Mirsada Zaimovića, aktuelnog predsjednika KO SDA ZDK i v.d direktora BH Telecoma koji još uvijek dijeli i raspoređuje karte po pitanju raspodjele stranačkih funkcija i koji vjerovatno ne pati od amnezije i nije zaboravio svu mržnju “Tihićevaca” iz Visokog manifestovanu spram njega počev od Općih izbora 2010.godine kada se usudio biti protukandidat nadolazećem političkom “brendu” (naravno, po vlastitom ubjeđenju brendu). Jedna od varijanti je da bi Brotlija trebao postati ministar po treći put, a po istom onom sistemu kako je i Mirza Ganić ušao u Federalni parlament na prethodnim izborima, s tim da onda ostaje pitanje hoće li Aziz Brotlija u novom sazivu Vlade ZDK  biti visočki ili kakanjski kandidat?

Proudly powered by WordPress