Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mještani Topuzovog polja negoduju zbog Preventovog otpada

prevent otpad t poljeKako saznaje Visoko.co.ba mještani Topuzovog polja izrazili su svoje negodovanje navodnim spaljivanjem otpada u krugu fabrike Prevent. Tim povodom su kako saznajemo napisali i otvoreno pismo koje bi trebalo da stigne na adresu Preventa ali i općinske načelnice u kojem se traži rješenje ovog ekološkog problema. U međuvremenu, opet navodno, predstavnici mjesne zajednice Topuzovo polje su imali sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti od kojih su savjetovani da zvanično još ništa ne poduzimaju jer će tu obavezu na sebe preuzeti Općina.

Kako nam je rekao jedan od mještana Topuzovog polja, upoznat sa sadržajem pisma otpad se navodno spaljuje u ranim jutarnjim i kasnim noćnim satima. Sav otpad se navodno uz pomoć bagera miješa sa ugljem, a zatim spaljuje, a od dima koji nastaje gotovo pa je nemoguće normalno disati. Mještani u pismu od Općine zahtijevaju i pojašnjenje ko je izdao upotrebnu dozvolu za tu, kako je zovu, “spalionicu”. Između ostalog mještani zahtijevaju i da prilikom obavljanja inspekcijskog pregleda prisutan bude i predstavnik MZ Topuzovo polje čija je predsjednica gospođa Refija Osmanović.

Da li će u međuvremenu Općina napraviti neki dogovor sa Preventom o ovom problemu i da li su navodi iz pisma zaista tačni vjerovatno ćemo saznati uskoro u obliku nekog zvaničnog PR saopćenja iz Preventa, Općine ili u najboljem slučaju da nam mještani Topuzovog polja dostave originalni sadržaj pisma sa pratećim fotografijama i video sadržaja za koje naš izvor ove informacije tvrdi da postoje.

 

Proudly powered by WordPress