Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zvizdić izbjegao odgovor: Još nema konkretnih radnji na formiranju Ministarstva poljoprivrede BiH

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara u svom ekspozeu kada se obraćao poslanicima u Parlamentu BiH pored ostalog istakao je da će jedan od njegovih prioriteta u radu biti formiranje Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrazovanja na nivou BiH pa su se neki od poslanika na posljednjoj sjednici Predtavničkog doma PSBiH zapitali da li je nešto rađeno po ovom pitanju i da li imaju podršku koalicionih partnera iz RS-a, piše novinska agencija Patria.

Zvizdić se pismeno oglasio odgovarajući poslaniku Miroslavu Milovanoviću iz SNSD-a i ponovio da je formiranje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou neophodan potez, jer pred poljoprivredom stoje izazovi koji su vezani za ispunjavanje preuzetih obaveza na putu ka EU, jer proces pridruživanja neizbježno zahtijeva prilagođavanje i reformu poljoprivrednog sektora.

– Ako bilo ko misli da BiH može postati dio evopskih integrativnih procesa, da može povlačiti fondove iz EU, a ostati i dalje fragmentirana, ne samo u segmentu poljoprivrede nego i u svakom drugom segmentu, on zasigurno griješi. Dakle, to nećemo dozvoliti – poručio je Zvizdić.

Evropska unija, napominje Zvizdić, ima vrlo jasna pravila, vrlo jasne procedure i to nam je pokazala već sada u okviru jednog značajnog Investicionog fonda Zapadnog Balkana koji ima preko 10 milijardi eura i gdje smo mogli do sada aplicirati samo sa projektima transportne infrastrukture, jer smo usvojili Transportnu politiku, a očekuje se usvajanje i Transportne strategije.

Tu postoje još tri sektora, kao što su energetika, okoliš i socijalna pitanja i neće nam biti dozvoljeno da kandidiramo bilo koji projekat bez cjelodržavnih strategija i bez određenih procedura koji će značiti jaču harmonizaciju u toj oblasti – dodao je Zvizdić.

No, u svom odgovoru Zvizdić nije konkretno odgovorio šta se radi na ostvarivanju cilja, a da krajnji rezultat bude državno Ministarstvo poljoprivrede niti ima li u tome podršku iz RS-a.

Stoga se može zaključiti da Vijeće ministara još nije pokrenulo pitanje formiranja Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou.

Proudly powered by WordPress