Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mljekari se nadaju da će u 2016. ostvariti planove: Trnovit povratak na tržište EU-a

Dok BiH očekuje dolazak inspekcije Ureda za hranu i veterinarstvo EU-a (FVO) u martu, domaće mljekare i prerađivači mlijeka i sira polahko osvajaju izgubljeno evropsko tržište. Iako su izvezene količine skromne, kako količinski tako i novčano, proizvođači ističu da je ostvaren prvi korak a da izvoz većih količina treba očekivati tokom 2016. pod uslovom da EU odobri nastavak izvoza.

Počeo izvoz

Kompanija Mlijekoprodukt iz Bosanske Dubice je od dobijanja dozvole na tržište EU-a izvezla 610 tona mlijeka i mliječnih proizvoda.

– Iako količine koje trenutno izvozimo nisu na nivou količina koje smo izvozili prije zabrane ipak moramo biti zadovoljni imajući u vidu činjenicu da smo jedina mljekara u BiH koja je uopće uspjela plasirati mlijeko i mliječne proizvode na tržište EU-a ne računajući kategoriju sira – saopćili su za Faktor iz ove firme.

Dodaju i da će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti plasmana proizvoda kako na domaće, tako i na tržišta unutar EU-a.

Vlasnik mljekare Livno Željko Marijan za Faktor ističe kako izvoz u EU ide normalno, iako je očekivao da će se desiti u većem obimu jer su proizvodi njegove firme već bili prisutni na tom tržištu.

– Ali morali smo ponovo proći kroz procedure ulistavanja u tržne centre. Izvezli smo oko 30 tona, i to pretežno Livanjskog sira. Pravi rast međutim očekujem od 1. marta 2016. godine – kazao je Marijan.

Objašnjava da su u Hrvatsku izvezli skoro 70 posto proizvoda, ali da aktivno rade na dogovaranju izvoza u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Švedsku. Dodaje i da su određene količine sira izvezli i u Tursku.

– Očekujem da sada uberemo plod onoga što smo radili, naravno pod uslovom da ne bude nekih promjena – optimističan je Marijan.

Ističe da njegova mljekara zapošljava 43 radnika, a da mlijeko otkupljuju od oko 700 kooperanata te dnevno otkupe minimalno 20 hiljada litara mlijeka. Glavni izvozni proizvod im je livanjski sir, koji je skuplji od običnih sireva, ali nek ga jede ko ima novca, kazao je Marijan.

Saradnja s institucijama

U budućnosti cilja i na izvoz na tržište Bliskog istoka, a halal-certifikat koji njegova mljekara ima će mu, nada se, pomoći da osvoji nova tržišta. Ističe da je uvijek nailazio na razumijevanju nadležnih institucija poput Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Vijeća ministara BiH i Ureda za veterinarstsvo BiH.

Proudly powered by WordPress