Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dodik i Čović ne smiju ući u proces razgradnje države dok ne razvale Ustavni sud

VIJESTI.BA: U Parlamentarnoj skupštini BiH usvojena je Vaša inicijativa o dodjeli nagrade ZAVNOBIH-a. Kakav značaj ima ova nagrada i inicijativa koja je usvojena?

BEĆIROVIĆ: Mislim da je zaista ogroman značaj zato što je u PS BIH, definitivno, glasanjem izabranih poslanika sa teritorije cijele države BiH, cementiran 25 novembar kao Dan državnosti BiH. Kao što sam rekao na sjednici, ovim usvojenim prijedlogom otišli smo i korak dalje. Ne samo da je u obrazloženju tog prijedloga pisalo da se priznaje da je 25.novembar Dan državnosti BiH, već se sada ide u osmišljenu afirmaciju tog jako važnog datuma u historiji BiH na način da ustanovljavamo i nagradu o ZAVNOBIH-u. To je prva velika pobjeda antifašističkih i demokratskih vrijednosti u PS BIH od potpisivanja Dejtona do danas. Također moram reći da je jedan od rezultata takvog glasanja u parlamentu jeste da je za sva vremena, potpuno obesmišljena Dodikova apelacija da će on osporiti 25.novembar kao Dan državnostii BiH. Njemu je sada iz najvišeg zakonodavnog organa BiH  kojeg biraju građani na cijeloj teritoriji BiH poslana jasna poruka. Tamo je glasanje obavljeno u skladu sa Ustavnom i poslovnikom. U narednom periodu trebamo samo da nastavimo afirmirati te vrijednosti i da u velikoj mjeri koristimo tu novonastalu činjenicu.

VIJESTI.BA: Danas je u Istočnom Sarajevu održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a. Razgovarano je o tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH. Kako Vi gledate na ovu svojevrsnu združenu akciju SNSD-a i HDZ-a u pogledu Ustavnog suda BiH.

BEĆIROVIĆ: Moram reći da taj savez Milorad Dodik – Dragan Čović sve više poprima elemenata da se može povući paralela sa savezima koje smo imali u prošlosti, kao što su sporazumi, Boban- Karadžić, Milošević- Tuđman, Cvetković – Maček. Očigledno je da Dodika i Čovića veže jedan interes a to je interes da razgrađuju institucije BiH. Ko to u ovome trenutku ne vidi, mislim da je politički slijepac. Kada je riječ o njihovom odnosu prema Ustavnom sudu BiH, ponovo se na neki način Bosni i Hercegovini postavljaju ultimatumi i to je za mene kao državnog poslanika apsolutno neprihavatljivo. Jasno je njihov cilj politizirati Ustavni sud i tu instituciju pretvoriti političku instituciju. U suštini žele da Ustavni sud pretvore u novi politički organ koji će procjenjivati na bazi političkih interesa a ne na bazi pravnih činjenica. Da budem još precizniji; OHR i Ustavni sud BiH su prema Dejtonskom sporazumu glavni osigurači koji imaju mandate da zaustave antidejtonsko djelovanje. Zato i jesu predmet brutalnih napada, prije svega iz  BH  entiteta RS. Njihov cilj je razbijanje države BiH i to su javno najavili usvojivši stranačku deklaraciju po kojoj će čak raspisati referendum o nezavisnosti RS-a i tako dalje. U taj proces ne smiju ući dok ne rješe dvije stvari a to je dok potpuno ne otjeraju OHR i dok ne razvale Ustavni sud BiH. Zato trebamo znati pozadinu ovog napada.

Naravno da se tome moramo suprostaviti. Moramo također imati na umu da sama činjenica da političari iz RS-a predlažu da u budućnosti Ustavni sud BiH donosi odluke unutar većine u kojoj mora biti najmanje po jedan predstavnik etničke grupe. To govori da oni ovu pravosudnu instituciju žele politizirati i pretvoriti je u političku kao da je ona Vijeća ministara ili Predsjedništvo a upravo je razlika između sudske i zakonodavne institucije u tome što je sudska vlast jedna od autonomnih vlasti unutar svake države.

VIJESTI.BA: BiH je dobila Upitnik od EU. Dodik je već na današnjem sastanku poručio kako ćemo imati velike probleme sa ispunjavanjem Upitnika. Da li to predstavlja reklamiranje odnosno najavu političke opstrukcije EU puta BiH?

BEĆIROVIĆ: I do sada smo imali opstrukcije ali evo sada i javno pojedini političari uključujući i predsjednika manjeg BH entiteta, najavljuju da će opstruirati EU put BiH. Bez obzira šta stranci govore, mi u BiH na sceni među vladajućim strankama imamo antievropske snage koje su protiv euroatlanskih integracija. Svoj su pogled više okrenuli prema Rusiji i nekim euroazijskim integracijama i takva politika nije samo unutrašnji problem BiH, to je regionalni i evropski problem. Zapadne sile bi napokon morale zaustaviti Milorada Dodika kao najvećeg destalibilizatora na području jugoistočne Evrope.

VIJESTI.BA: Kojim snagama pripada Dragan Čović? Evropskim ili antievropskim. Uslovljava li Čović EU put BiH u konačnici formiranjem etničkih teritorija ili etničkih izbornih jedinica? Da li se to sada može razaznati?

BEĆIROVIĆ: Na prezadnjoj sjednici PS BIH glasalo se o mom prijedlogu da u roku od 90 dana Vijeće ministara pripremi prijedlog za realizaciju presude u predmetu Sejdić- Finci. Parlament je podržao moj prijedlog a znate ko je glasao da ne realiziramo presudu Evropskog suda za ljudska prava? Protiv te realizacije bili su jedino  poslanici HDZ-a i SNSD-a. To na najbolji način govori da kada istinski treba provedemo i instaliramo evropske vrijednosti, zakone i standarde, HDZ je obično protiv . Da budem još jasniji; Ako imate Dodika koji nastupa kako nastupa, dakle kabadahijski, nastup Dragana Čovića je farizejski nastup. On je možda čak i opasniji od Dodika u nekim situacijama.

VIJESTI.BA: Gospodin Wigemark je rekao da presuda Sejdić- Finci nije uslov za EU put, pa ipak vidimo da se ona i dalje instrumentalizirano posebno od strane HDZ-a.

BEĆIROVIĆ: PS BIH je kao najveći zakonodavni organ podvukla crtu ispod te priče. Više ni SDA ni Bakir Izetbegović nemaju pravo da prave destruktivne i štetne konsecije po tome pitanju. Presuda se odnosi na pitanje ostalih koji su potpuno diskriminisani u oba BH entiteta. To se nikako ne može povezivati sa položaj Bošnjaka, Srba i Hrvata. Katastrofalno je što su pojedini političari koji se na riječima zalažu za BiH pristali uopće na to da se uspostavi ta formulacija, hrvatskog pitanja. Ne postoji odvojeno, hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje. To se na takav način ne može rješavati u ovoj multinacionalnoj državi. Suštinski trebamo rješiti predmet Sejdić- Finci u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i realizirati presudu Pilav.

VIJESTI.BA:  Želite reći da je tzv. “hrvatsko pitanje” je čisto retoričko i demagoško nego što to u političkom smislu zaista postoji?

BEĆIROVIĆ: Ne samo da je Dragan Čović naučio javnost da koristi tu teriminologiju već je i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović krajem 2015.godine u Briselu i nekoliko puta u toku ove godine rekao da će rješavati “hrvatsko pitanje”. To je ne samo potpuno pogrešna retorika nego i potpuno pogrešan pristup. To moramo zaustaviti.
Razgovarao: Nihad Hebibović

Proudly powered by WordPress