Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nikšić: Već duže vrijeme šta god dogovore Milorad, Dragan i Bakir štetno je po državu BiH

Dok SDA danas reagira na izjave lidera SBB-a Fahrudina Radončića ostali su skoro nijemi na današnji sastanak lidera HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragana Čovića i Milorada Dodika, piše Patria.

Tek kratko saopćenje kako “SDA smatra neprihvatljivim i neće podržati donošenje bilo kakvog Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se mijenjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda, a naročito prisustvo međunarodnih sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Dodik je danas tako rekao da ne vjeruje da će BiH na Upitnik Evropske komisije odgovoriti u roku, a delegacije dvije stranke, razgovali su o unutrašnjim odnosima u zemlji.

Jedna od tačaka sastanka bio je i prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH. Iz obje stranke smatraju da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH nepotrebni, te da ih treba zamijeniti domaćim sudijama.

Dragan Čović je najavio razgovare i sa drugim političkim partijama u BiH, kako bi se dobila potrebna parlamentarna podrška za usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH.

No, dobri poznavaoci prilika u BiH i krajnjih namjera ovog dvojca danas s pravom izražavaju sumnju u časne namjere Čovića i Dodika.

Nermin Nikšić, lider SDP-a za Patriju ističe da situacije iz prošlosti ukazuju na opasnost kada je riječ o dogovorima sa sastanaka Čovića i Dodika.

– Nažalost, već duže vrijeme šta god dogovore Bakir, Dragan i Milorad u bilo kojoj kombinaciji može biti samo štetno po državu BiH i sve njene građane i narode. Ovo su stranke koje se bore za interese uskih krugova okupljenih oko njihovih lidera i sve što rade je usmjereno ka zadovoljavanju tih interesa.

Konkretan zakon koji navodno predlažu HDZ i SNSD je neprihvatljiv za SDP jer je njegov cilj stvaranje novog mehanizma blokade svega u ovoj zemlji kako bi se ostvarili interesi ove dvije stranke – kaže Nikšić.

Zakon o Ustavnom sudu BiH koji dogovaraju HDZ i SNSD pokušaj je da se od ove institucije napravi novi Dom naroda jer predviđa uvođenje etničkog glasanja bez kojeg se ne može donijeti niti jedna odluka, mišljenja je Nikšić.

– Na takvim principima ne funkcioniše niti jedan sud na svijetu. To je nastavak politike razgradnje BiH i pokušaj da se BiH uredi kao konfederacija tri naroda koja bi se kao takva u vrlo kratkom roku raspala na tri etničke državice.
Umjesto što se bave pokušajima ostvarenja ratnih ciljeva političkim sredstvima, HDZ i SNSD trebali bi penzionerima objasniti zašto se njihova penzije ne povećavaju? Radnicima trebaju reći do kada će im uvoditi nove poreze i namete?

Svim građanima dužni su odgovoriti kada će krenuti izgradnja autoputeva i drugih infrastrukturnih projekata koji su u potpunoj blokadi otkako je na vlasti stabilna koalicija – dodaje Nikšić.

Njihovog trećeg partnera Izetbegovićevu SDA pozivamo da se jasno izjasni o politici svojih koalicionih partnera koji jasno žele podjelu države BiH, jasan je Nikšić.

– Do kada će SDA voditi politiku u kojoj se javno protivi takvoj politici a u praksi ne radi ništa da je zaustavi, već kada zatreba Izetbegović spašava ili Dodika od finansijskog kolapsa  ili Čovića u njegovim nastojanjima da u svakom zakonu i odluci gradi treći entitet.

Jasno je da svaki dogovor Dragana, Milorada i Bakira već odavno nije u interesu BiH i njegovih građana i naroda. Njihove stranke gledaju samo kako ostvariti interese kvazi elita okupljenih oko lidera ova stranaka.

Pri tome Čović nikada ne spominje položaj Hrvata u RS, za Dodika Srbi u FBiH praktično ne postoje dok Bakir ne vidi Bošnjake dalje od Ivan Sedla i Kozije čuprije, ne treba ni spominjati da ih svi ostali apsloutno ne interesuju – dodao je Nikšić.

Proudly powered by WordPress