Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko su i zašto legende NK Bosna, Franjo Rodić odbio primiti priznanje?!

Nakon više nego uspješno organizovane revijalne utakmice između Veterana Bosne i Selekcije novinara, upriličena je i “Žuto – Ljubičasta Noć” na kojoj su dodjeljena i posebna priznanja kluba za svoje legende. Ko su i zašto legende kluba koje je odabrala stučna komisija na čelu sa Ensudom Bečarom i Alminom Alijagićem:

  1. MUSTAFA LIMO  najstariji živući član NK Bosna,  91 godina, svojevremeno bio član uprave kao i trener juniora.     

 

  1. ZVONIMIR FRANA   član Bosne sve do 1958 godine, u to vrijeme slovio je kao jedan od najboljih vratara u Bosni i Hercegovini. I danas stariji ljubitelji nogometa sa sjetom se prisjećaju njegovih izlazaka kao i atraktivnih parada.

 

  1. FRANJO RODIÆ – član Bosne do novembra 1963 godine, deceniju nosio dres žutoljubičastih. Jedno vrijeme, imao je ulogu kapitena, član šampionske ekipe koja je izborila ulazak Bosne u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije.

 

  1. MAHMUT MIMIÆ  – jedan od  najkorektnijih  igrača u istoriji Bosne, poznat po Fair playu, i član generacije 68/69 koja je uvela Bosnu u Drugu ligu jug.

 

  1. VEHBIJA ŠAHINBEGOVIÆ – jedan od naboljih igrača u istoriji kluba, kapiten generacije kojoj su za dlaku izmakle kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu. U sezoni 70/71, od strane Zagrebačkih sportskih novina proglašen za drugog po redu igrača tadašnje Druge lige jug.

 

  1. ASIM LIMO – još jedan član generacije koja je osvojila visoko treće mjesto u Drugoj ligi jug  i kojoj su za dlaku izmakle kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu bivše Jugoslavije. Svojevremeno, važio za najboljeg desnog beka Druge lige jug

 

  1. MIRZA VRANAC – član generacije 68/69 koja je Bosnu uvela u Drugu ligu jug gdje je svojim igrama skrenuo pažnju prvoligaša, tačnije Čelika koji ga je angažovao, a po povratku iz Zenice nastavlja karijeru u Bosni koju naprasno prekida teška povreda. Ostao je aktivan u klubu kao član uprave a jedno vrijeme kao i predsjednik kluba.

 

  1. MENSUR BRACO UŽIČANIN – karijeru započeo kao napadač a završio kao jedan od najboljih ljevih bekova u istoriji kluba. Također član generacije koja na žalost nije uspijela uči u kvalifikacije za Prvu saveznu ligu.

 

  1. IBRAHIM PAMUKOVIÆ KUNDE  – dijete Bosne od svoje 14 godine, debitovao za prvi tim sa 16,5 godina, igrač kojem je bilo svejedno da li se utakmica igra kući ili na strani, oštar, beskompromisan, igrao srcem za Bosnu sve do 1978. godine.

 

  1. MIRKO DUBOVINA   jedan od najboljih izdanaka Visočke škole nogometa, član generacije koja je osvojila 4. mjesto u Drugoj ligi zapad u konkurenciji klubova kao što su Dinamo iz Vinkovaca, Novi Sad,  Spartak, Zagreb.Velenjski Rudar.  Jedan dio karijere proveo u sjajnoj Veležovoj generaciji „BMW“, a nakon toga se vraća u Visoko gdje završava karijeru i nastavlja raditi u klubu kao tajnik Bosne sve do 1992. godine.

 

  1. MEHO OMANOVIÆ TRBO   Takođe član generacije koja je osvojila 4 mjesto u Drugoj ligi jug, u Bosni igrao od 1969 pa sve do1981 godine, igrač kojem su svi treneri ukazivali povjerenje radi njegove borbenosti, jer je davao 110 posto svojih mogučnosti.

Interesantno je da svoje priznanje nije htio primiti profesor Franjo Rodić, a kao objašnjenje tog gesta kratko ne naveden odnos kluba prema njemu 1994-te godine!?

 

Proudly powered by WordPress