Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aziz Brotlija: Izborni rezultat SDA u Visokom je “dno dna”

altSinoć su u Visokom održana dva sastanka, dvije trenutno najjače političke opcije SDA i SDP. U SDA je zasjedao Izvršni odbor, dok je u SDP-u zasjedalo predsjedništvo. Interesantno je recimo kako u Visokom još niko poslije izbora nije održao neku press konferenciju i zahvalio se biračima, eventualno proglasio pobjedu, nešto proanalizirao … Sve se završilo na onim jeftinim pričama i poklonima koje su stranke dijelile u onih mjesec dana zvanične izborne kampanje. Ustvari, jedna stranka je uradila nešto slično, Stranka penzionera je jedina koja je nakon izbora u velikoj sali Općine Visoko održala sastanak i analizirala postignuti rezultat. Na taj način penzioneri su pokazali kako bi i ostali trebali i održali jednu kratku političku lekciju zvanu “odgovornost prema biračima” nakon izbora, istim onim biračima koji će uskoro strankama trebati na puno važnijim izborima za Visoko koji slijede 2012 godine i zovu se lokalni izbori.

Ali da se vratimo ovim sastancima od sinoć. Kako nezvanično saznajemo tema sastanka u SDP-u je bila ustvari svojevrsna pobjeda u odnosu na prije četiri godine, slavio se plasman Jasmine Zubić u Federalni parlament i analizirao se učinak, a učinak je ostvareni rezultat u izbornim jedinicama gdje je visočki SDP ušao među tri opštinska odbora svih 12 gradova kantona. Osim toga, neskrivene želje SDP-a su jedno ministarsko mjesto u ZDK, a kao eventualni kandidati za to mjesto nezvanično se spominju Faruk Salčinović i Lejla Spaho.

altU SDA je situacija bila malo drugačija, sastanak je trajao malo duže, a sve prisutne je iznenadila konstatacija aktuelnog ministra MUP-a ZDK i dugogodišnjeg predsjednika OO SDA Visoko, Aziza Brotlije, koji je prema našem izvoru informacija rekao da je izborni rezultat SDA u Visokom “dno dna” !? Ne znamo čime je bio rukovođen Brotlija kada je ovo izjavio, obzirom da je SDA ostvarila napradek na oba nivoa vlasti na kojima je imala svoje kandidate. Amra Babić je u borbi za mjesto u Federalnom Parlamentu dobila preko 5.000 glasova, što je za preko 2.000 glasova više od ukupnog rezultata koji je lično Brotlija dobio prije četiri godine. Senad Karavdić je sveukupni pobjednik u broju osvojenih glasova za Skupštinu ZDK u odnosu na sve kandidate svih drugih stranaka. Ostala tri kandidata Amil Neimarlija, Amra Hrnjić i Mirza Ganić su redom dobili više glasova od Suada Agića prije četiri godine, a koji je trenutno u Skupštini u ime OO SDA Visoko. U Visokom je SDA pobijedila na tri, od četiri, nivoa vlasti za koje se glasalo. Jedino su izgubili za člana predsjedništva gdje je Željko Komšić bio ubjedljivi pobjednik, a Fahrudin Radončić na mjestu broj dva. Međutim za Predstavnički dom državnog parlamenta u Visokom je pobijedio Halid Genjac sa 1923 glasa, za Federalni Parlament pobjedu je odnijela Amra Babić sa 3.516 glasova , i najveći broj glasova za Skupštinu kantona je dobio dr. Senad Karavdić sa 2346 glasova. Na osnovu ostvarenog izbornog rezultata za očekivati je da OO SDA Visoko dobije jedno ministarsko mjesto, a ministar Brotlija vjerovatno ima svoje razloge zašto misli da je ostvareni rezultat “dno dna”. Jer zaista, svaka stranka u Visokom može proglasiti pobjedu i svi su direktno ili indirektno profitirali, a SDA koja je dobila najviše glasova za sva tri nivoa vlasti gdje je imala visočke kandidate ostvarila je pirovu pobjedu. SDP je dobio predstavnika u Federaciji, SBB je dobio predstavnika u Skupštini ZDK (jedini direktni ostvareni mandat, Meldina Ugarak), NSRZB je ostvarila izborni skoko od 2.500 glasova više nego prije četiri godine, SDP je ostvario skok od 3.000 glasova više po svim nivoima nego prije četiri godine, SDA je dobila u prosjeku po 400 glasova više na svim nivoima nego prije četiri godine, dok su SBiH i BPS jedini pravi gubitnici.

altIstup Aziza Brotlije po pitanju analize izbora unutar OO SDA Visoko najavljuje interesantan politički kraj ove godine. Bit će interesantno i vidjeti koja će eventualna ministarska mjesta pripasti SDA i SDP-u Visoko, odnosno koga će Opštinski odbori ovih stranaka kandidovati na ista. Sa druge strane politički život Aziza Brotlije nakon desetogodišnjeg vladanja u OO SDA Visoko postaje upitan. Osim što je član Izvršnog odbora, ukoliko ga visočka SDA opet ne predloži za novi ministarski mandat, njegova “blistava” politička karijera mogla bi biti privedena kraju. Međutim tako su mislili i SDA vlastodršci prije deset godina kada su pokušali politički “sahraniti” Aziza Brotliju, ali su se tada malo i preračunali, jer ih je Aziz Brotlija sve pobijedio. Ovaj put uz pomoć Mirsada Zaimovića čiji je svakako igrač i poslušnik zadnjih deset godina moguće da Aziz Brotlija opet ima neku čarobnu formulu kako ovladati visočkom SDA i kako sebi dodijeliti još jedan ministarski mandat nakog kojeg svakako ide i “zaslužena” penzija.

Proudly powered by WordPress