Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promovisan prvi CD ilahija hora Medrese Osman ef Redžović Čajengrad

altPrvi CD Ilahija u izvedbi hora Medrese Osman ef Redžović svečano je promovisan u amfiteatru ove obrazovne ustanove u petak 29.oktobra 2010.g. U prisustvu velikog broja gostiju i učenika medrese predstavljen je prvi CD sa devet ilahija. Specijalni gosti na  promociji su bili  Armin Muzaferija i Eldin Huseinbegović.

Radi se o CD-u sa devet ilahija koji je snimljen u, kako je rekao vođa hora prof Nijaz Aganspahić, rekordnom vremenskom roku od 2 i po mjeseca pripreme i snimanja.

alt„ Ono što je čar ovog CD-a jesu tekstovi koji su „pitki“ i razumljivi svima. Tekstovi naših ilahija nisu uzeti iz  tekstova turskog ili arapskog jezika i prepjevani, to su novi tekstovi puni određene inspiracije.“ – ističe profesor Aganspahić naglašavajući da su na ilahiajma radili sadašnji i bivši učenici medrese Osman ef Redžović, mladi ljudi koji nemaju profesionalno iskustvo u muzici, ali da su ipak pokazali zavidno znanje i kvalitet.

altCD pod nazivom „Uči i čitaj u ime Allaha“ već je promovisam u Švedskoj prilikom gostovanja ovog hora u nekoliko gradova ove države, a  nakon ove promocije, planirano je još gostovanja širom BiH i nekih europskih država.

„Osnovna poruka je naslov CD-a „Uči, čitaj u ime Allaha“ s kojim želimo istaknuti i poruku naše obrazovne ustanove. Naša osnovna zadaća je da ovu omladinu obrazujemo, i želimo ih motivisati da dok slušaju te ilahije da se vrate u prošlost u život našeg poslanika Muhammeda a.s koji je bio nepismen i postao je velikan kojeg ćemo pamtiti do kraja ljudskog roda“ – ističe Aganspahić.

altCD sa ilahijam hora Medrese Osma ef Redžović  može kupiti na prodajnim mjestima u okviru Medrese i na još nekoliko prodajnih mjesta,a  sva sredstva od prodatih CD-ova bit će usmjerena za dalji razvoj i rad kompleksa Medrese.

Proudly powered by WordPress