Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Postizborna matematika u ZDK: Bojan Bošnjak naredne četiri godine umjesto Mirzete Džonlagić, Azizu Brotliji opet mandat ministra za boračka pitanja!?

altSituacija u ZDK nakon izbora i konstituisanja nove izvršne vlasti je kompliciranija nego ikad ranije. Na osnovu ostvarenog rezultata i SDA i SDP misle da mogu dati svog čovjeka za mjesto premijera ZDK u naredne četiri godine. Kantonalni obor SDP-a čak ide i korak dalje u svojim zahtjevima, a na osnovu ostvarenog rezultata, oni ne žele bilo kakvog svog kandidata, oni insistiraju na SDP premijeru i to isključivo iz Zenice. Naš izvor informacije sa druge strane tvrdi da se SDA ne slaže s tim i da u eventualnoj takvoj matematičkoj kombinaciji oni automatski idu u opoziciju. Pitanje je samo šta će sa prije izbora obećanim mjestima pojedinim “zaslužnim” vojnicima partije. Pri tome mislimo recimo na opciju po kojoj je predsjednik KO SDA ZDK Mirsad Zaimović navodno obećao Azizu Brotliji mjesto ministra u Ministarstvu za boračka pitanja što je ovaj već jednom bio u prethodnom mandatu? Mirsad Zaimović svakako ide na poziciju Federalnog poslanika ali obećanje je dug.

SDP je najaktivniji i navodno već pravi preraspodjelu vlasti u ZDK pa su tako prema nekim izvorima napravili dogovor sa NSRZB zbog kojeg je Bojan Bošnjak odbio mandat u Skupštini ZDK očekujući obećanu poziciju u ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, inače pozicija na kojoj se trenutno nalazi Visočanka Mirzeta Džonlagić. Skupštinski mandat Bojana Bošnjaka CIKBiH je kasnije dodijelio Toniju Pendiću iz iste stranke. Visočki SDP na osnovu ostvarenog izbornog rezultata također očekuje jedno mjesto u izvršnoj vlasti, a da li će ga i dobiti zavisi od toga koliko nas ozbiljno doživljavaju u Zenici.

Proudly powered by WordPress