Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Potpisan protokol o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici

altMinistar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Josip Martić, direktorica stručne ženske nevladine organizacije „Medica“ Sabira Husić i načelnici, odnosno predstavnici devet općina ZDK-a potpisali su danas „Protokol o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici“.

„Medica je predložila ovaj projekt, Vlada je prepoznala značaj zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici i na godišnjem nivou projekt Sigurna kuća Vlada će podržati s 50.000 KM“, kaže ministar Martić.

Direktorica zeničkog Udruženja „Medica“, odnovanog 1993. godine, Sabira Husić, izjavila je da potpisivanje Protokola ima cilj realizaciju programa pružanja sveobuhvatne podrške i pomoći žrtvama nasilja s područja Zeničko-dobojskog kantona i osiguranja modela sufinansiranja zbrinjavanja žrtava nasilja u Sigurnoj kući.

„Medica realizira mješoviti model suzbijanja nasilja nad ženama i djecom temeljen na humanističkim vrijednostima, vjerujući da su individualne i globalne promjene međuzavisne”, kaže Husić.

Stručnom osoblju „Medice“ u proteklom periodu za pomoć se obratilo oko 6.000 osoba, dok je putem projekta Sigurna kuća prošlo više od hiljadu žena i osam stotina djece.

(Fena)

Proudly powered by WordPress