Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO:Dodjeljene Povelje općine Visoko i otvorena izložba tapiserija Suada Zečevića

U povodu Dana općine Visoko 29. augusta, danas su dodjeljena  priznanja „Povelja općine Visoko“ za 2011. godinu.  Ovogodišnji dobitnici su Refik Kurgaš, predsjednik nadzornog odbora „Brovis“ dd Visoko, za postignute rezultate i značajan doprinos u privrednom razvoju i afirmaciji općine Visoko; Redžep Gradžan za postignute rezultate u oblasti sporta; zatim kolektivna Povelja Općine Visoko dodjeljena je Udruženju dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Visoko za zanačajan doprinos na očuvanju tekovina borbe za BIH i čuvanja sjećanja na poginule heroje; posthumno rahmetli Mehi Suši za postignute rezultate i značajan doprinos u privrednom razvoju i afirmaciji općine Visoko; i Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko dodjeljena je prof. dr. Ibrahimu Krzoviću za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti obrazovanja, kulture, umjetnosti i afirmacije općine Visoko.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Visoko, Općinski načelnik Munib Alibegović uputio je čestitku za Dan općine  Visoko i predstojeći vjerski praznik Bajram.

„Ponosni smo na činjenicu da je Visoko mjesto nastanka Povelje Kulin-bana iz 1189. godine, da Visoko afirmišemo kao kraljevski grad i da sada na području naše općine imamo intenzivne aktivnosti na više lokaliteta u cilju pronalaženja i očuvanja kulturno-historijskog blaga koje je od neprocjenjivog značaja za historijsku, kulturnu i političku prošlost Bosne i Hercegovine. Ponosni smo na činjenicu da rezultat navedenih aktivnosti jeste dio programa ovogodišnjeg obilježavanja Dana Općine Visoko i mogućnost da prisustvujemo času historije na restauriranim zidinama Starog grada Visoki i time svečano obilježimo okončanje druge faze radova na Starom gradu za koji smo dobili sredstva od Vlade Federacije.

O bogatstvu kulturno-historijske prošlosti, geografskom položaju, klimatskim i drugim uslovima za život, ulozi Visokog u odbrani od agresije, njegovoj tradiciji u trgovini i zanatstvu s ponosom govorimo, kao i o svima onima koji su dali svoje živote za odbranu države Bosne i Hercegovine i općine Visoko, na čija smo spomen-obilježja položili cvijeće prije početka ove sjednice” – rekao je, između ostalog, Alibegović navodeći urađene i planirane projekte u bližoj i daljoj budućnosti koji će poboljšati uslove života i rada u općini Visoko.

Otvorena je i retrospektivna izložba umjetničkih radova na temu kulturno-historijskog naslijeđa BiH, autora akademskog dizajnera prof. Suada Zečevića. Promotor izložbe bio je prof. dr. Ibrahim Krzović.

„U razdoblju šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastali su radovi Suada Zečevića. Na njegovim tapiserijama vidljivi su stilski dualizmi, jezika moderne i post moderne. Najćešće su to motivi sa stećaka, halke sa starih kapija, nišani te motivi flore i faune“ – rekao je Krzović, između ostalog.

Suad Zečević rođen je 1927. u Visokom. U Sarajevu završava Gimnaziju i Školu za primjenjenu umjetnost, grafički odsjek, u klasi prof Petra Šaina i Višu pedagošku školu, likovni odsjek, u klasi Hakije Kulenovića. U Beogradu je diplomirao na Akademiji za primjenjenu umjetnost, tekstilni odjsek, u klasi profesora Dragutina Mitrinovića. Zanimljivo je istaći da je Suad Zečević skoro sav materijal za izradu svojih umjetničkih djela nabavljao u TI „Vitex“ Visoko. Izlagao je na niz samostalnih i kolektivnih izložbi na prostoru bivše Jugoslavije, ali i diljem svijeta. Iznenada je preminuo 1983. u Sarajevu u 56. godini uoči samog otvaranja svoje izložbe u Sarajevu u povodu obilježavanja 30-ogodišnjice umjetničkog stvaralaštva.

Tapiserije Suada Zečevića bit će izložene u zgradi Zavičajnog muzeja u narednih petnaest dana.

{joomplucat:229 limit=38|columns=4}

Proudly powered by WordPress