Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izložba akademskog slikara Mehmeda Klepe

altVečeras je u Galeriji „Likum '76” upriličeno otvaranje samostalne izložbe akademskog slikara iz Visokog Mehmeda Klepe.  Izložba obuhvata 20 eksponata, uglavnom akril na platnu, i predstavlja period od posljednje tri godine slikarskog rada našeg uvaženog umjetnika. Nakon Visokog, planira se postavka u Zenici, Mostaru, Bihaću i drugim gradovima.

Mehmed Klepo, istaknuti bosanskohercegovački umjetnik,  imao je veliki broj kolektivnih i samostalnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu, a obnašao je i funkcije predsjednika Umjetničkog savjeta ULUBiH-a i člana Upravnog odbora ULUBiH-a.

Kao jedan od predstavnika bosanskohercegovačkog slikarstva uvršten je u ediciju Umjetničke galerije BiH Umjetnost Bosne i Hercegovine 1974-1984, u monografiju Nikole Kovača Slikarstvo Bosne i Hercegovine 1945-1990, u  knjigu o likovnim umjetnostima Labirint slike Vefika Hadžismajlovića, te u poslijeratnu postavku Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine do 2001. Kao istaknuti i priznati umjetnik uključen je u mnoge značajne selektivne izložbe i projekte koji su Bosnu i Hercegovinu prezentirali na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

Večerašnjem otvaranju prisustvovao je veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti, a Nedim Limo, profesor gitare, doprinio je  ugodnom druženju izvođenjem Katedrale autora Agustina Barriosa, te Verano Porteno „Tango” autora Astora Piazzolle, u obradi profesora Lime.

Više fotografija možete pogledati na Facebook profilu Visoko.co.ba.

Proudly powered by WordPress